Statistik kliniska studier
Statistik över kliniska studier i Sjukvårdsregion Mellansverige
Forum Mellansverige har sedan 2016 samlat in data över pågående kliniska studier i sjukvårdsregionen.
Här finns möjlighet att ta del av data genom att söka fram statistik i vår interaktiva statistikmodul, söka bland planerade och pågående studier, samt att ladda ner våra rapporter.
Interaktiv statistik över kliniska studier
Sök fram statistik över kliniska studier i Sjukvårdsregion Mellansverige 2021-2023 i vårt interaktiva statistikverktyg. I verktyget kan du söka på olika studietyper, diagnosområden, regioner samt söka fram individuella studier i regionernas projektdatabaser.
Statistik över kliniska studier i Sjukvårdsregion Mellansverige
Planerade och pågående studier
Intresserad av vilka kliniska studier som ska starta eller pågår i Sjukvårdsregion Mellansverige? Sök i vår sammanställning av planerade och pågående studier i sjukvårdsregionen.
Regional statistik
Insamlingen av data över pågående kliniska studier initierades i sjukvårdsregionen 2016 då det fanns behov att ha överblick över vilken klinisk forskning som genomfördes. Tillsammans har våra sju regioner i Mellansverige enats om gemensamma insamlingsvariabler och metoder för att samla in och sammanställa data. Denna årliga rapport tillsammans med interaktiva statistikdata på vår webbplats ger värdefull information för flera intressenter såsom politiken, region- och verksamhetsledningar, kliniker, forskare, akademin, patientorganisationer, företag och allmänheten. Den sammanställda statistiken ger bland annat:
- Tillgång till samlad information om forskningsproduktionen i regionerna som har betydelse för att synliggöra forskningen och följa dess omfattning och resultat över tid. Den underlättar även för verksamheternas forskningsbokslut och andra utvärderingar såsom t ex för ALF-medel.
- Viktig information ur ett offentlighets- och jämlikhetsperspektiv då medborgare har rätt till information avseende vilken typ av forskning som bedrivs inom den skattefinansierade hälso- och sjukvården.
- Värde och nytta för patienter och vårdpersonal för att få kännedom om vilka studier som bedrivs inom regionerna, samt att säkerställa att inte parallella studier med samma syfte startas.
- Möjligheter att följa vilken forskning som fullföljs och leder till nya behandlingar.
- Kliniknära kontakter som underlättar uppbyggnaden av regionernas forskningsinfrastruktur.
- Forskningshuvudmännen ges förutsättningar till goda rutiner för uppföljning och kontroll av kliniska studier i enlighet med gällande lagar och regler såsom t ex etikprövningslagen.
Nationell statistik
I Sverige finns det inte någon samlad nationell statistik över pågående kliniska studier. Däremot har Läkemedelsverket och Etikprövningsmyndigheten redovisat viss statistik över godkända ansökningar om kliniska läkemedelsprövningar och medicinsk forskning på aggregerad nivå. Data som baseras på godkända ansökningar är ett bra underlag, men täcker inte viktiga aspekter såsom vilka studier som påbörjas och genomförs eller hur många patienter som verkligen deltar i studierna. Denna detaljerade data kan endast kompletteras med hjälp av information från regionerna.
Läkemedelsverket och Etikprövningsmyndigheten har under senaste året fått i uppdrag att samla in och presentera statistik över kliniska prövningar/studier, vilket är mycket glädjande. Etikprövningsmyndigheten lanserade i maj 2024 deras nya statistikportal. Portalen presenterar statistik i realtid i form av aggregerade data i diagram. Besökaren kan även med hjälp av sökord och filter ta fram listor över godkända ansökningar samt ladda ner data. Denna data kommer att vara mycket värdefull för regionernas fortsatta arbete med att samla in data, då det kan användas som grunddata direkt in i deras projektdatabaser. Arbetsbördan för den som tidigare har matat in data kommer att minska då flera parametrar kan föras över direkt från etikansökan in i regionens databas och fokus kan då läggas på parametrar som rör faktiskt start- och stoppdatum, inklusionsdata, med mera.
Inom Kliniska Studier Sverige finns en nationell arbetsgrupp för statistikinsamling av data över kliniska studier med målet att arbeta mot en harmoniserad nationell process för insamling av data över kliniska studier. Arbetsgruppen har regelbundna dialoger med Läkemedelsverket och Etikprövningsmyndigheten och har även under året gjort inspel till Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) för att motivera behovet av att fler parametrar i deras portal för läkemedelsprövningar (CTIS) blir tillgängliga. Det skulle underlätta ytterligare för att Sverige framöver ska kunna dra nytta av värdet av nationella data över kliniska studier.
Även Vetenskapsrådet har som uppdrag att kunna redovisa statistik över kliniska studier och alla studier som stötts med medel från Vetenskapsrådet ska registreras hos dom. Där finns också länkar till WHOs riktlinjer samt Helsingforsdeklarationen.
Vetenskapsrådet - registrera din kliniska studie Länk till annan webbplats.
Rapporter över kliniska studier
Forum Mellansverige har sedan 2016 publicerat data över pågående kliniska studier inom sjukvårdsregionen. Våra rapporter beskriver bland annat inom vilka diagnosområden och inom vilka studietyper som studierna bedrivs.
Data äver pågående studier i Mellansverige har rapporterats i rapportform för 2016-2023. Datan från och med 2024 publiceras endast på webben.
Information om insamlingsmetodik, insamlingsparametrar med Minimalt Dataset (MDS) och process för kvalitetssäkring av data som vi använder i Sjukvårdsregion Mellansverige.
Lokala nodernas projektdatabaser
På denna sida har vi samlat länkar till Forum Mellansveriges sju lokala noders projektdatabaser över kliniska studier.
Senast publicerad: