Kliniska Studier Sverige
Utveckling och stöd för kliniska studier i hälso- och sjukvården
Kliniska Studier Sverige är ett nationellt samarbete mellan Sveriges sex sjukvårdsregioner som stöds av Vetenskapsrådet. Gothia Forum är en samverkan mellan Västra Götalandsregionen och Region Halland (norra delen).
Utveckling och stöd för kliniska studier i hälso- och sjukvården
Kliniska Studier Sverige är ett nationellt samarbete mellan Sveriges sex sjukvårdsregioner som stöds av Vetenskapsrådet. Gothia Forum är en samverkan mellan Västra Götalandsregionen och Region Halland (norra delen).
Forskningsstöd
Forskare och forskningspersonal erbjuds rådgivning och ett stort utbud av forskningsstöd genom hela den kliniska forskningsprocessen, från idé till arkivering.
Utbildningar
Få de kunskaper som krävs för att genomföra kliniska studier av hög kvalitet med våra utbildningar i klinisk forskningsmetodik och regelverk.
Prövningsenheter
Våra kliniska prövningsenheter planerar och genomför kliniska studier på uppdrag av hälso- och sjukvården, akademin och life science-företagen.
Feasibility Sweden
En nationell tjänst för forskare och life science-företag som ger en väg in och snabba svar på studieförfrågningar (feasibilities) till den svenska hälso- och sjukvården.
Nyheter
-
”Regionerna är en nyckelpartner i Läkemedelsverkets nya satsning på kliniska prövningar”
I höstens budgetproposition ökar regeringen Läkemedelsverkets anslag med 30 miljoner kronor för 2025 och 60 miljoner årligen för att stötta, utveckla och finansiera en ny struktur med ett nationellt partnerskap för kliniska prövningar. Detta går i linje med det förslag på åtgärder som framkom i betänkandet ”Förslag på åtgärder för att skapa bättre förutsättningar för kliniska prövningar” (DS 2023:8).
-
Våra mest nerladdade mallar: "Klinisk studie som inte är en klinisk prövning"
I artikelserien "Våra mest nerladdade mallar" tittar vi närmare på de mest populära mallar som Kliniska Studier Sverige erbjuder gratis för alla. Först ut är mallen "Klinisk studie som inte är en klinisk prövning - checklista", som är vår mest nerladdade mall just nu. -
”Samverkan och lätt att göra rätt” förordades på seminarium om hälsodata inom Sveriges regioner
Den 30 maj 2024 gav eHälsoinstitutet vid Linnéuniversitetet det digitala seminariet ”Hur hanterar Sveriges regioner sin hälsodata?”. En av talarna var Johannes Nilsson, ansvarig för hälsodatafrågor i sjukvårdsregion Mellansverige, som varit med i Kliniska Studier Sveriges hälsodataprojekt.
Kommande event
GCP, Grundkurs
Syftet med kursen är att ge deltagarna tillräckliga kunskaper om GCP för att praktiskt kunna genomföra en klinisk prövning.
Introduktionskurs i forskning och utveckling av medicintekniska produkter
Introduktion till området medicinteknik som syftar till att ge deltagarna en bred grund för att kunna fördjupa sig vidare inom ämnet. Kursen ger grundläggande kunskaper om när en produkt blir en medicinteknisk produkt, gällande regelverk och vilka krav som ställs på medicintekniska produkter samt en förståelse för hur dessa ska tillämpas för forskning och utveckling.
Workshop: Grant Writing inom klinisk forskning - Del 1 av 2
Syftet med workshopen är att du som ung forskare ska få stöd i processen att skriva en forskningsansökan och att få tillfälle att nätverka och utbyta erfarenheter med andra unga forskare.
Forskningsprocessen
Få en översikt över forskningsprojektets olika faser, från idé till arkivering. Den kliniska studiens delar beskrivs övergripande och för studier med läkemedel och medicintekniska produkter finns mer specifik information. Ett bra stöd för dig som ska eller håller på att genomföra kliniska studier.
Mallar och stöddokument
Våra mallar och stöddokument är ett stöd vid planering och genomförande av kliniska studier. Mallarna utgår från regelverk för kliniska läkemedelsprövningar man kan anpassas och användas vid andra typer av studier.
Om Gothia Forum
Gothia Forum stärker klinisk forskning i Västra sjukvårdsregionen och fungerar som en mötesplats och resurs för forskare så väl som små och stora företag. Vi erbjuder hjälp med allt från enstaka moment till ett komplett genomförande av kliniska forskningsprojekt och kliniska prövningar inom alla faser inklusive First-in-Man.
580+
deltagare i våra utbildningar
100+
forskningsprojekt som får stöd
150+
studieförfrågningar
Prenumerera på nyheter
Ta del av senaste nytt om kliniska studier och klinisk forskning genom att prenumerera på våra nyheter.